Σχετικά με εμάς - Greek Dub DB

Ο ιστότοπος αυτός αποτελεί μία φιλοδοξία να συλλεχθούν όλες οι πληροφορίες για την τέχνη τής μεταγλώττισης στην ελληνική γλώσσα (Ελλάδα, Κύπρο ή και αλλού).

Η μεταγλώττιση στην Ελλάδα είναι μια τέχνη που ξεκίνησε περίπου από την δεκαετία του 1950 και, αν και πέρασε περιόδους άνθησης ακόμα και ευτελισμού από κάποιους -κάτι που μπορεί να φανεί από την μείωση δυναμικού ηθοποιών από σχεδόν έναν ηθοποιό φωνής για κάθε ρόλο, σε έναν ηθοποιό φωνής για πολλαπλούς ή και εξαφάνιση καίριων θέσεων όπως αυτή τής προσαρμογής αλλά και της σκηνοθεσίας- συνεχίζει ακάθεκτη να αναπτύσσεται. Αυτή την διαδρομή επιχειρούμε και να αναδείξουμε.

Ο ιστότοπος αυτός φέρει πληροφορίες για ηθοποιούς φωνής, σκηνοθέτες, μεταφραστές, μουσικούς επιμελητές, τραγουδιστές, στιχουργούς και τεχνικούς ήχου. Μπορείτε επίσης να δείτε πλήθος έργων τού καθενός, αλλά και μια χρονολογική καταγραφή των έργων τους.

Μέσω αυτών στόχος είναι η προαγωγή και προώθηση τής τέχνης αυτής, αλλά και το να δοθεί η αξία που αναλογεί στους ανθρώπους, οι οποίοι συντελούν με κάθε τρόπο, ώστε να φτάσει στο σημείο να μπορεί να παρακολουθηθεί από τον θεατή ένα έργο αξιοπρεπώς, κάτι το οποίο τις τελευταίες δυο δεκαετίες -ειδικότερα στα ελεύθερα κανάλια- παρατηρείται ότι παραλείπεται και έτσι να μένουν στην αφάνεια αυτά τα πρόσωπα, αν και στο εξωτερικό οι συντελεστές και κυρίως οι ηθοποιοί φωνής έχουν εξασφαλισμένη αναγνωρισιμότητα για το έργο τους.

Σημαντικές σημειώσεις

Τα πνευματικά δικαίωματα του υλικού που παρουσιάζεται, ανήκουν στους νόμιμους κατόχους τους.

Ο ιστότοπος αυτός δεν συνδέεται με κάποιον επίσημο φορέα και δεν έχει σκοπό το κέρδος. Ο μόνος σκόπος την παρούσα στιγμή είναι η αρχειοθέτηση και διάδοση τής μεταγλώττισης. Για αυτόν τον λόγο, όποιος δεν επιθυμεί να παρουσιάζεται η εργογραφία του στον παρόντα ιστότοπο μπορεί και να ζητήσει την αφαίρεσή της αυτοπροσώπως ή δια νόμιμου αντιπροσώπου.

Όλες οι πληροφορίες (ονόματα συντελεστών ανά τίτλο, χαρακτήρες, έτη μεταγλωττίσεων) που έχουν συλλεχθεί είναι από αναγνωρίσεις εξ ακόης, κατά προσέγγιση εκτιμήσεις (ως προς ορισμένα έτη), καρτέλες συντελεστών των διανομέων, αλλά και από συντελεστές που απλόχερα βοήθησαν. (βλ. Ευχαριστίες)

Η αριθμητική καταγραφή των έργων στα προφίλ των συντελεστών δεν αντιπροσωπεύεται μετά βεβαιότητας στο 100% (μιας και είναι πιθανόν να απουσιάζουν τίτλοι λόγω έλλειψης πληροφοριών) και είναι καθαρά στατιστικού-αρχειακού χαρακτήρα και δεν έχει στόχο τον συγκριτικό ανταγωνισμό.

Οι πληροφορίες για προσαρμογή και τεχνικούς ήχου ξεκίνησαν πρόσφατα να συγκεντρώνονται και ως εκ τούτου είναι συγκριτικά σε πρόωρο επίπεδο σε σχέση με άλλους συντελεστές.

Οι πληροφορίες διανομέων, δικτύων και ετών μεταγλωττίσεων εχουν συλλεχθει ύστερα από εκτεταμμένη μελέτη και συνδυασμό πληροφοριών από ιστοτόπους, προγράμματα τηλεόρασης και αρχεία βιντεοκλάμπ.

Η καταγραφή δε, διανομέων, δικτύων και άλλων ενεργών εταιρειών και υπηρεσιών είναι καθαρά για λόγους πληρέστερης ενημέρωσης και δεν πρόκειται για μέσο διαφήμισής τους.

Υπάρχουν αρκετοί τίτλοι με ελάχιστα ή και καθόλου στοιχεία και ο λόγος ύπαρξής τους είναι καθαρά αρχειοθετικός και ενημερωτικός για την ύπαρξη αυτών των μεταγλωττίσεων, αλλά και ανοιχτή πρόσκληση προς όσους γνωρίζουν κάτι για αυτές να βοηθήσουν στην συμπλήρωσή τους.

Οι εικόνες προσώπων έχουν συλλεχθεί από δημόσια μέσα (π.χ. μηχανές αναζήτησης) και μπορούν κατ' εντολή τού προσώπου ή αντιπροσώπου του να αφαιρεθούν ή να αλλαχθούν.

Οι εικόνες δε ανήλικων συντελεστών που παρουσιάζονται στον ιστότοπο, έχουν δοθεί από γονείς ύστερα από έγκριση ή αίτησή τους.

Οι εικόνες (αφίσες) στους τίτλους ή στους διανομείς είναι είτε από επίσημες κυκλοφορίες, είτε -ύστερα από επεξεργασία- δημιουργημένες με λογότυπα που κυκλοφορούν ελεύθερα ή λογότυπα που δημιουργήθηκαν από εμάς.

Για όλα τα παραπάνω είναι φυσικό ότι μπορεί να υπάρξουν λάθη, επομένως οιαδήποτε ένσταση περί αυτών, είναι ευπρόσδεκτη, ώστε να υπάρξει διόρθωση ή συμπλήρωση προς βελτίωση τού ιστοτόπου και για αυτό υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με την διαχείριση προς επεξεργασία τους είτε μέσω τής φόρμας επικοινωνίας είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων.